Oliwa w roli głównej – jak wybrać najlepszą do swoich ulubionych dań?

Oliwa w roli głównej – jak wybrać najlepszą do swoich ulubionych dań?

Oliwa z oliwek to jeden z produktów, który nieustannie zyskuje na popularności. W polskich kuchniach staje się alternatywą dla innych olejów roślinnych – nie tylko do smażenia czy pieczenia, ale również przygotowywania świeżych sałatek czy aromatycznych sosów. Pamiętaj jednak o tym, że oliwa oliwie nierówna. Zatem jak wybrać skrojoną na miarę Twoich kubków smakowych? Sprawdź!

Oliwa z oliwek – wyborny smak i moc właściwości zdrowotnych

Oliwa z oliwek to wyjątkowy olej, który zaskarbił sobie serca smakoszy na całym świecie. Króluje przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, ale nie można jej odmówić szerokiego zastosowania – równie świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania tradycyjnych, polskich potraw!

Musisz jednak wiedzieć, że jakość oliwy z oliwek to klucz do sukcesu – nie tylko gdy w grę wchodzą jej walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Stawiaj wyłącznie na produkt, w którym znajdziesz 100% tłuszczu z oliwek. Powinna być tłoczona na zimno – sok z owoców drzew oliwnych jest niezwykle wrażliwy na czynniki zewnętrzne, dlatego też umiejętny proces produkcji jest konieczny do tego, aby zachować nie tylko unikalny smak i aromat, ale także składniki odżywcze. Dobra oliwa nie może być także poddawana obróbce chemicznej czy termicznej. 

Wówczas możesz liczyć na to, że wraz z nią dostarczasz swojemu organizmowi wiele cennych substancji. Warto przede wszystkim wyróżnić jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazują się działaniem przeciwzapalnym, dlatego też korzystnie wpływają na pracę i ochronę m.in. układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy odpornościowego. Przyczyniają się np. do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, regulują jej ciśnienie, wspomagają funkcje kognitywne, a także pomagają w zwalczaniu patogenów chorobotwórczych.

Na tym jednak potencjał oliwy z oliwek się nie kończy. Jest także cennym źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Przeciwdziała powstawaniu stresu oksydacyjnego, który m.in. zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych czy też nowotworowych, a do tego przyspiesza procesy starzenia się. 

Mówiąc o oliwie z oliwek nie można nie wspomnieć o polifenolach. To naturalne związki organiczne, które korzystnie wpływają m.in. na stan ścian komórkowych, które dzięki nim stają się bardziej elastyczne i trwałe. Efekt? Obniżone ryzyko chorób serca. Polifenole odgrywają bardzo istotną rolę również w profilaktyce nowotworów z uwagi na swoje antyoksydacyjnie właściwości.

Oliwa hiszpańska – poznaj jej ogromny potencjał

Musisz wiedzieć, że miejsce produkcji oliwy z oliwek ma ogromne znaczenie dla jej smaku i zapachu. Jedną z tych, której zdecydowanie warto dać szansę jest oliwa hiszpańska. Co ciekawe, to właśnie kraj leżący na Półwyspie Iberyjskim jest największym producentem oliwy z oliwek na mapie całej Unii Europejskiej! Prym wiedzie Andaluzja położona w południowej części Hiszpanii. W jej krajobrazie dominują gaje oliwne, które zapierają dech w piersiach.

Nie dziwi więc to, że Hiszpanie nie wyobrażają sobie codziennego gotowania bez lokalnej oliwy. Wyróżnia się specyficznym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Łatwo rozpoznać w nim nie tylko nuty świeżych owoców, ale również te pikantne, pieprzne, a nawet nieco gorzkawe, które wzbogacają aromat wielu potraw. 

Tajemnica sukcesu hiszpańskiej oliwy w dużej mierze wynika z dość powszechnej praktyki mieszania kilku odmian oliwek w jednym oleju. Dzięki temu świetnie smakuje w towarzystwie zarówno dań mięsnych, jak i rybnych. Można dodawać ją do surowych, gotowanych lub grillowanych warzyw, a także aksamitnych sosów.

oliwa chorwacka

Grecka oliwa z oliwek – królowa wśród oliw

Oliwa grecka ma bardzo długą historię. Z jej potencjału korzystano już w starożytności, co jest całkowicie zrozumiałe. Niemal całą Grecję pokrywają drzewka oliwne – i to nie tylko liczne wyspy i wysepki, ale także część kontynentalną.

Musisz wiedzieć, że sposób wytwarzania greckiej oliwy pozostaje niemal niezmienny od tysięcy lat. Tradycyjne receptury i mechaniczne tłoczenie na zimno z pomocą dedykowanych pras to sprawdzony przepis na uzyskanie oleju, który wręcz nie ma wad. Dlatego też wiele osób sięga po nią zawsze wtedy, gdy chce przygotować lekkie sałatki, dressingi czy dania mięsne. Stanowi świetną alternatywę dla smarowideł do pieczywa – świeży chleb zamoczony w greckiej oliwie smakuje wybornie i nie potrzebuje dodatków.

Dla kogo będzie przysłowiowym strzałem w dziesiątkę? Z pewnością dla osób, które cenią sobie łagodny, subtelnie słodki smak oliwy, który najczęściej przełamany jest naturalną goryczką owoców.

Odkryj oliwę z Chorwacji

Oliwa chorwacka to produkt, który zdecydowanie zasługuje na większe uznanie. Produkowana jest w regionie Dalmacji, gdzie uprawiane są oliwki z gatunku oblica, które wyróżniają się słodkawym smakiem. Pozyskiwana z nich oliwa jest więc znakomitym dodatkiem do dań rybnych, które królują w kuchni chorwackiej. 

Znakomicie smakuje serwowana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z powodzeniem możesz wykorzystać jej ogromny potencjał kulinarny do przygotowywania sałatek, sosów, dodatków do chleba czy dań z owocami morza w roli głównej.